Winkeliers zijn betalen voor lucht zat

ingevoerd op 12-11-2013

Detailhandel Nederland roept gemeenten op de reclame- en precariobelasting onmiddellijk af te schaffen. Daarnaast moeten gemeenten de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) laten meebewegen met het economisch tijd. Waar de lokale lasten in de regel meestijgen met minstens de inflatie, dalen de omzetten van de winkeliers. Gemeenten brengen hun begrotingen op orde door de bezuinigingen af te wentelen op de winkeliers door stijgende of nieuw ingevoerde belastingen. In de gemeente Hoorn betaalt een winkelier bijvoorbeeld €1.765,- voor een naambord aan de gevel. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland naar de reclame-, precario- en onroerendezaakbelasting van de 60 grootste gemeenten in de periode 2010 - 2013.

Afschaffen reclamebelasting
Onder de naam reclamebelasting kan de gemeente een belasting opleggen voor bijvoorbeeld naamborden en lichtbakken die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Winkeliers hebben altijd een naambord aan de gevel hangen, waardoor zij feitelijk een extra belasting betalen voor het ‘winkelier-zijn’. De totale opbrengsten van reclamebelasting zijn in de periode 2010 – 2013 met 35% gestegen. Hoorn spant de kroon met een tarief van €1.765,- voor een verlicht reclamebord van 6m2.

Reclamebelasting: de duurste gemeenten in belastingjaar 2013

Gemeente                                          Te betalen belasting
1 Hoorn                                                       € 1.765,00
2 Haarlem                                                   € 974,50
3 Amersfoort                                               € 800,00
4 Veenendaal                                             € 765,00
5 Ede                                                          € 666,00

Vanaf 2008 is de trend ontstaan om de reclamebelasting te koppelen aan ondernemersfondsen. Er wordt bij een reclamebelasting niet onderzocht of alle winkeliers die moeten betalen wel vóór deze belasting zijn. Een goed alternatief is de BIZ-wet, waar een degelijke draagvlakmeting verplicht is.

Vrijstelling precariobelasting
Onder de noemer precariobelasting kan door een gemeente belasting worden geheven voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven gemeentegrond. Hierbij moet worden gedacht aan een winkeluitstalling, luifels en allerlei andere voorwerpen die op straat of in de lucht erboven te vinden zijn. De precario is sinds 2010 met 12% gestegen. In Bergen op Zoom betaalt een winkelier per jaar €38,60 belasting voor het plaatsen van een vuilnisbak op de stoep. In Veenendaal betaalt een winkelier per jaar €28,70 belasting per rolluik dat dient als beveiligingsmaatregel tegen inbraken. Witte raven zijn er ook, bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn, waar de precariobelasting is geschrapt.

Opvallende belastingtarieven in 2013
Gemeente           Uitstalling van goederen voor of tegen de gevel per m2
Veenendaal                                                    € 224,50
Heerlen (Centrum)                                         € 194,04
Hilversum                                                       € 114,55

OZB moet meebewegen met economisch tijd
De ozb voor hurende winkeliers stijgt jaar in jaar uit. Veel winkeliers zitten in de huidige economische situatie niet te wachten op een forse stijging van de lokale lasten. In Leiden betaalt een eenmanszaak met een winkelpand ter waarde van €300.000,- inmiddels €1.100,- per jaar. De verschillen zijn groot, in Roosendaal is een winkelier in dit geval een stuk goedkoper uit: €304,-. Gemeenten waar winkeliers ondanks een waardedaling van het vastgoed dit jaar flink meer betalen, zijn Assen (+31%) en Venlo (+30%).

Oproep
Gemeenten dekken via de OZB en de precariobelastingen gaten in de begrotingen of gebruiken de inkomsten van de reclamebelasting om een aantal gemeentetaken of het onderhoud van een stadscentrum te financieren. Detailhandel Nederland pleit ervoor om de precario- en reclamebelasting te schrappen. Jan Meerman, voorzitter Detailhandel Nederland: “Het zijn onevenredig zware en onterechte belastingen in een economisch lastige tijd. Detailhandel Nederland pleit ervoor dat winkeliers tot twee meter van de gevel van het pand uitstallingen of luifels mogen plaatsen zonder daarvoor belasting te moeten betalen. Uitstallingen, luifels en naamborden zijn onderdeel van een winkel. Er is geen enkele noodzaak om beperkte reclame of uitstallingen van winkeliers te reguleren via reclame- of precariobelastingen.”

1 Tarieven gelden voor een verlicht reclamebord van 6 m2
 
Bron: De detailhandel