Het nieuwe 10 eurobiljet komt er aan!

ingevoerd op 24-9-2014

Het nieuwe 10 eurobiljet komt er aan! Volgende week dinsdag 23 september wordt het nieuwe 10 eurobiljet in omloop gebracht. Detailhandel Nederland adviseert winkeliers zich tijdig voor te bereiden op de invoering van het nieuwe biljet. Daarom hebben we de belangrijkste echtheidskenmerken nog even voor u op een rij gezet.

De echtheidskenmerken

1. Voelbare inkt
Ga met uw vinger over de voorkant van het biljet. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar. U kunt de inkt voelen door met uw nagel over de letters op de regel met BCE ECB te krassen. De inkt is ook voelbaar in de hoofdafbeelding, de letters en het grote waardecijfer.

2. Watermerk
Houd het biljet tegen het licht. U ziet dan het portret van de Griekse prinses Europa, een raamkozijn. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Als je een biljet op een donkere ondergrond legt, hoort het watermerk, en vooral het waardecijfer, donkerder te worden.

3. Smaragdgroen cijfer
Kantel het biljet. Het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek hoort een op en neer bewegend lichteffect te vertonen. Ook hoort het cijfer van kleur te veranderen, van smaragdgroen naar diepblauw.

4. Hologram
Kantel het biljet en kijk naar het zilverkleurige streephologram. In het hologram op het nieuwe biljet zijn een portret van de Griekse prinses Europa en het euroteken, een raamkozijn en de waarde van het biljet te zien. Ook moet er een regenboogeffect te zien zijn van verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.

Echt of vals? Download de smartphone app!
Om biljetten beter te controleren heeft De Nederlandsche Bank een (smartphone) app ontwikkeld. Download deze via: Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.phonegap.dnb Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/eurobiljet/id481285577

Controleapparatuur
Naast de kijk-kantel- en voelmethode kunt u gebruik maken van detectieapparatuur. Deze dient te worden geüpdatete met informatie over het nieuwe biljet. Neem dus tijdig contact op met uw leverancier.

Waarom een nieuw biljet?
De nieuwe biljetten zijn voorzien van betere echtheidskenmerken. Hierdoor wordt het moeilijker gemaakt de biljetten te vervalsen. Na het nieuwe biljet van 5 en 10 euro worden ook alle andere biljetten vervangen.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe biljetten op de website van de ECB of op de website van de Nederlandsche Bank.

Bron: Detailhandel Nederland