Ook Eerste Kamer unaniem voor strafbaar stellen acquisitiefraude

ingevoerd op 08-02-2016

Het sturen van een spooknota of het onder valse voorwendselen aansmeren van een duur advertentiecontract wordt strafbaar. De Eerste Kamer heeft 19 januari unaniem ingestemd met een initatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) dat dit regelt. Zeer goed nieuws vindt MKB-Nederland.

Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 480 miljoen euro en dupeert duizenden ondernemers voor vaak forse bedragen. Vervolging van fraudeurs bleek echter tot op heden niet mogelijk, alleen consumenten hadden bescherming via de wet Oneerlijke Handelspraktijken. In 2013 oordeelde de rechtbank in Groningen na een proefproces van MKB-Nederland dat de politiek aan zet was om dit recht te trekken.

Gesthuizen en Van Oosten hebben die handschoen opgepakt. De voltallige Tweede kamer stemde bijna een jaar geleden in met hun plan, vandaag volgde de Senaat.

MKB-Nederland hoopt dat de wet nu snel wordt ingevoerd. Dat geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden. Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit.

Bron: MKB Nederland (http://www.mkb.nl/nieuws/ook-eerste-kamer-unaniem-voor-strafbaar-stellen-acquisitiefraude)