Nieuw kabinet moet nu echt meer investeren in cybersecurity

ingevoerd op 19-05-2017

Digitale veiligheid is van groot belang, zegt de Nederlandse overheid. Maar het wordt nu hoog tijd dat een nieuw kabinet daar ook echt geld voor gaat uittrekken, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Afgelopen weekend werden in Nederland tienduizenden computers besmet met ransomware (gijzelsoftware). De politie adviseert de komende dagen online voorzichtig te zijn en maatregelen te treffen tegen dit virus.
 
Hoog op prioriteitenlijstje
Volgens Melissa Hathaway, van het Amerikaanse Potomac Institute for Policy Studies (en voormalig hoofd cyberbeleid voor de Obama-regering), onderschrijft de cyberaanval van afgelopen weekend ’dat cyberveiligheid hoog op de prioriteitenlijst van iedere regering moet staan.’ In 2012 zei ze in Forum: ’Internet is heel erg gevaarlijk. Ik ga er vanuit dat elke computer op één of andere manier is gehackt. Bedrijven moeten voorzichtig zijn met de informatie die ze online zetten’.
 
Nederland aantrekkelijk doelwit
MKB-Nederland en VNO-NCW onderschrijven de conclusie dat de Nederlandse overheid te weinig geld vrijmaakt voor digitale veiligheid. Nederland is als een van een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Een meerjarig publiek-privaat actieprogramma met bijbehorende investeringsagenda is noodzakelijk om de cybersecurity structureel te versterken. De ondernemersorganisaties pleiten onder andere voor een Digital Trust Centre voor het bedrijfsleven, voor ’security by design’ bij aanbestedingen, voor versterking van het nationale detectienetwerk en voor het opnemen van digitale geletterdheid in het onderwijs.
 
Politie waarschuwt en geeft tips
De politie waarschuwt consumenten en bedrijven bij de start van de nieuwe werkweek alert te zijn op gijzelsoftware. Zij moeten zich wapenen door updates direct te installeren, antivirusprogramma’s te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers. De politie raadt mensen ten zeerste af om te betalen voor de ontsleuteling van de systemen/bestanden, omdat hiermee deze criminaliteit wordt gefinancierd en in stand wordt gehouden. Bovendien is het allerminst zeker of betaling leidt tot decryptie van de bestanden, luidt het persbericht. Hierin staan ook tips om besmetting te voorkomen.
 
Cyber Risico Scan voor ondernemers
Ondernemers kunnen een ook Cyber Risico Scan laten uitvoeren via de website Veilig Zakelijk Internetten.nl om de veiligheid van hun digitale omgeving te laten testen. Deze site en scan is een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken. Als resultaat van de scan krijgen ondernemers tips op maat om risico’s te elimineren.

Bron: MKB (http://www.mkb.nl/nieuws/nieuw-kabinet-moet-nu-echt-meer-investeren-cybersecurity?utm_source=Nieuwsbrief_MKB-Nederland&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail)

logo_mkb-nl logo_mkb-nl