Meer geld voor innovatieve ondernemers

ingevoerd op 15-12-2014

Kabinet en provincies slaan de handen ineen om mkb-ondernemers sneller en eenvoudiger toegang te geven tot landelijke en regionale innovatiegelden. Gezamenlijk stellen zij komend jaar 55 miljoen euro beschikbaar voor de MKB Innovatiestimulering Topsectoren, om innovatie in het mkb over de regiogrenzen heen te bevorderen. Dat is het resultaat van de afspraken die minister Kamp van EZ, provincies, topsectoren en MKB-Nederland vandaag met elkaar maken.

Voorzitter Michaël van Straalen is enthousiast over de samenwerking. “Die gaat uit van de kracht van de landelijke topsectoren én de kracht van de regio en brengt die samen. Dat is wel echt een stap. Op het gebied van innovatie hadden rijk en regio altijd een wat spannende relatie. De kritiek was vaak dat de regio’s niet betrokken waren bij de topsectoren. En innovatie houdt natuurlijk niet op bij de provinciegrenzen. Met deze samenwerking worden beide krachten gebundeld.”

Door nationale en regionale regelingen zoveel mogelijk samen te voegen, worden mkb-ondernemers nog beter ondersteund bij hun innovatie-inspanningen, zegt Van Straalen. “De samenwerking moet ertoe leiden dat ondernemers eenvoudiger en sneller bij de juiste financiële middelen kunnen komen. Daarvoor is cruciaal dat de afspraken die we nu met elkaar hebben gemaakt, goed en voortvarend worden uitgewerkt. Dat gaat de komende maanden gebeuren.”

De voorzitter van MKB-Nederland is overigens positief over de innovatiekracht van het mkb. “In totaal wordt 45 procent van de innovatie-investeringen gedaan door het mkb. Dat is jaarlijks meer dan 3 miljard euro. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk wel om wat ondernemers uit de geïnvesteerde euro’s halen en daar is nog wel ruimte voor verbetering. Met de huidige snelheid van ontwikkelingen kun je het als ondernemer bijna niet alleen. Niet voor niets vindt innovatie steeds meer plaats in samenwerkingsverbanden tussen mkb-bedrijven onderling, grote en kleine bedrijven en bedrijven met kennisinstellingen.”
Het kabinet en de provincies trekken komend jaar gezamenlijk 55 miljoen euro uit voor de regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het bedrag van afgelopen jaar. Met de regeling wordt samenwerking en innovatie in het mkb gestimuleerd. Dit jaar maakten 1600 bedrijven hiervan gebruik om vernieuwingen door te voeren en om te groeien. Innovatieve ondernemers kunnen subsidies aanvragen voor onder andere kennisvouchers, haalbaarheidsstudies en R&D-samenwerkingsprojecten.

Bron: MKB Nederland (http://www.mkb.nl/index.php?pageID=4&messageID=9991&ss=)