Cyber security onvoldoende op netvlies van ondernemers

ingevoerd op 17-04-2015

Cyber security staat nog onvoldoende op het netvlies van ondernemers. En daarom heeft de Nederlandse afdeling van de International Chamber of Commerce (ICC) een mondiale Cyber ’Security Guide for Business’ ontwikkeld. Deze gids, die vandaag is gelanceerd, wordt gesteund door onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland en Nederlandse bedrijven.

Cyber security is geen IT-probleem 
’Cyber security is geen IT-probleem’, stelt ICC Nederland-voorzitter Henk Broeders. Volgens hem schort het in de top bij bedrijven aan actieve voorbereiding op een inbreuk en commitment om de risico’s te beperken. Bedrijven dienen hun visie om te zetten in acties, stelt ICC: ’Maak een back-up van bedrijfsinformatie, update IT-systemen, investeer in training van medewerkers en monitor uw informatieomgeving’. 
Dat is nodig omdat bedrijven hun grensoverschrijdende netwerken en bedrijfsinformatie steeds meer openstellen voor toeleveranciers, klanten en medewerkers. Dit maakt alle bedrijven kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Over de Security Guide for Business 
De ’Security Guide for Business’ is geschreven voor bedrijven, van welke omvang ook. En ook geschikt voor leidinggevenden zonder IT-achtergrond. De gids geeft bedrijven handvatten om potentiele cyberrisico’s in te perken. Met behulp van de bijgevoegde cyber security self-assessment kan een organisatie een inschatting van de eigen situatie maken. De Cyber Security Guide is te downloaden via www.icc.nl/cyber. In de Nederlandse editie is een lijst met relevante (doorverwijs)instanties opgenomen.

Initiatief van ICC Nederland 
De Cyber Security Guide for Business is tot stand gekomen op initiatief van het Nederlandse hoofdstuk van ICC. De internationale Task Force stond onder leiding van Gerard Hartsink. 
De Nederlandse editie van de Cyber Security Guide wordt gesteund door: KPN, MKB-Nederland, VNO-NCW, De Nederlandsche Bank, ABN-AMRO, Capgemini, EY, Fenex, The Hague Security Delta, ING, Kamer van Koophandel en CCV.

Bron: MKB-Nederland (http://www.mkb.nl/index.php?pageID=4&messageID=10143&ss=)