Overzicht Belasting uitstel aanvragen hoe werkt dat eigenlijk?

BGN Nieuws van 24-03-2020

Op dit moment zit vrijwel elke kleine ondernemer in de problemen. De eerste reddingsboei is het uitstel van betalingen van belastingen. Maar hoe werkt dat nu precies? En waarvoor kunt u uitstel van betaling aanvragen?

 

Allereerst kunt u uitstel van betaling aanvragen voor de volgende belastingen: 

- Loonbelasting

- Omzetbelasting

- Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

 

Loonbelasting

Normaal doet u of uw boekhouder elke maand een loonbelasting aangifte. Loonbelasting is dan ook een aangiftebelasting. U betaalt vervolgens het bedrag zelf aan de belastingdienst op de aangifte. De aangifte blijft u nu hetzelfde doen. Maar omdat u financiële problemen heeft gekregen vanwege de Coronacrisis, betaalt u dit keer niet. Hierdoor ontvangt u van de belastingdienst een naheffingsaanslag. Nadat u deze aanslag heeft ontvangen stuurt u een brief naar de belasting met een verzoek voor uitstel van betaling.

 

Omzetbelasting

Voor de omzetbelasting (BTW) geldt eigenlijk hetzelfde. De meeste van onze leden doen per kwartaal aangifte maar soms ook per maand. U betaalt normaal ook weer het bedrag zelf aan de belastingdienst op de aangifte. Ook hierbij blijft u hetzelfde doen. U of uw boekhouder doet weer netjes de aangifte. Maar ook kunt u er nu voor kiezen om de belasting niet te betalen omdat u financiële problemen heeft gekregen vanwege de Coronacrisis. Ook nu ontvangt u van de belastingdienst dan een naheffingsaanslag. Wederom stuurt u nadat u deze aanslag heeft ontvangen een brief naar de belastingdienst met een verzoek voor uitstel van betaling.

 

Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

De inkomstenbelasting en voor sommigen van ons de vennootschapsbelasting (in het geval van een BV) zijn al zogenaamde aanslagbelastingen. U betaalt ze altijd nadat u een aanslag van de belastingdienst heeft gekregen. Als u een reeds bestaande aanslag niet meer kunt betalen, kunt u ook uitstel van betaling krijgen. Ook hiervoor geldt dat u een brief stuurt naar de belastingdienst met een verzoek om uitstel van betaling.

 

Waar stuur ik mijn verzoek om uitstel naar toe?

Een ondernemer kan het verzoek om uitstel van betaling sturen naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC  Heerlen

 

In de brief vraagt u allereerst om uitstel van betaling en u geeft aan dat u door de uitbraak van het Coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. Vergeet daarbij niet het aanslagnummer te vermelden waarvoor u uitstel vraagt. En hou er rekening mee dat u dus per aanslag een brief stuurt. Helaas is het in de systemen van de belastingdienst niet mogelijk om voor een ondernemer in één keer uitstel van alle belastingen te geven. Vergeet dus niet per aanslag een brief. Dat betekent in het geval van de loonbelasting bijvoorbeeld elke maand. Voor onze leden hebben wij een voorbeeld brief beschikbaar, de pdf versie vindt u onderaan dit artikel.

 

Wat gebeurt er dan als mijn brief is ontvangen?

Nadat de Belastingdienst uw verzoek heeft ontvangen stoppen zij met zogenaamde “invorderingsmaatregelen”. Allereerst krijgt u automatisch 3 maanden uitstel van betaling op betreffende aanslag waarvoor u uitstel heeft gevraagd en de boete die u normaliter krijgt omdat u niet op tijd betaald hoeft u nu niet te betalen. Daarnaast is ook de invorderingsrente die u moet betalen omdat u te laat bent met het overmaken vanaf 23 maart naar bijna nul teruggebracht (0,01%). Ook de belastingrente gaat naar beneden. Die wordt gerekend als een aanslag te laat is vastgesteld omdat er niet op tijd aangifte is gedaan of niet voor het juiste bedrag. Voor de vennootschapsbelasting is dat 8% en voor de andere belastingen 4%. Deze gaan ook naar bijna 0 (0,01%) van 1 juni 2020 behalve voor de inkomstenbelasting daarvoor is de startdatum 1 juli 2020.

 

Drie maanden is voor mij echt niet genoeg.

Het is ook mogelijk om voor een langer tijd uitstel aan te vragen maar dan is er nog meer informatie nodig. Denk daarbij aan financiële informatie en een verklaring van een derde deskundige. Vanwege de crisis is er gelukkig voor gekozen om de administratieve lasten enigszins beperkt te houden. Voor de eerste 3 maanden is dat niet nodig. Wij adviseren dan ook om in eerste instantie voor drie maanden uitstel te vragen. De manier waarop er langer uitstel kan worden aangevraagd is nu nog niet bekend. Niemand weet natuurlijk ook nog hoe lang deze crisis aanhoudt. De drie maanden geeft een stukje lucht. En wij denken dat als het echt heel lang gaat duren er misschien wel weer nieuwe maatregelen zullen komen. Uiteraard hoor u het dan van ons.

2020 ziet er voor mij nu al dramatisch uit. Maar mijn voorlopige aanslag is heel hoog.

Voor uw voorlopige aanslag kunt u een vermindering aanvragen die beter past bij de huidige situatie. Deze wijzigt u niet per brief. U kunt dit zelf regelen voor de Inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/content/inloggen-mijn-belastingdienst) of u laat dit door uw adviseur doen die normaal uw aangifte inkomstenbelasting verzorgd.

Voor de Vennootschapsbelasting kunt u dat zelf doen via Mijn belastingdienst Zakelijk (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/inloggen-voor-ondernemers) of ook weer door uw adviseur laten doen.

Belastingmaatregelen zijn uitstel geen afstel

Gebruik deze regelingen voor uitstel alleen als het echt moet. Voor de Schoenmakerij zal dat op dit moment echt het geval zijn. Gaat het tussentijds wat beter, waarop we natuurlijk allemaal hopen. Dan kunt u ook alvast een aanslag gedurende het uitstel gedeeltelijk betalen in kleine delen. Aangezien de kosten op dit moment echter hard doorlopen en er weinig tot geen omzet binnenkomt zal dat niet eenvoudig zijn. Bekijk dan ook of u behalve het uitstellen van de belastingen ook voor andere maatregelen in aanmerking komt. Wij houden u op de hoogte op onze webpagina rondom het Coronavirus (https://www.bedrijvengroepniedorp.nl/pg-24808-7-131053/pagina/corona.html).

 

De volledige regeling rondom de belastingmaatregelen voor ondernemers vindt u hier (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen).

 

Belastingdienst-logo Belastingdienst-logo