Vonhof: ‘Steunpakket langer en ruimhartiger’

BGN Nieuws van 07-05-2021

‘Geen ondernemer mag aan de coronacrisis kapotgaan. Wees ruimhartig, verleng het steunpakket tot eind van het jaar en strijk nú de laatste plooien in dat pakket glad.’ Die oproep doet voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in een brief aan het kabinet en in een interview in de Telegraaf. Het is een noodkreet namens alle ondernemers die na een ruim jaar corona aan de rand van de afgrond staan en/of vanwege diverse oorzaken nog altijd niet of nauwelijks compensatie krijgen.

Pijnpunten steunpakket oplossen 
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn volop met het kabinet in gesprek over het broodnodige herstelpakket om ondernemers ná corona weer uitzicht op een toekomst te geven. Om ervoor te zorgen dat ondernemers die eindstreep überhaupt halen, is het van het grootste belang dat een aantal pijnpunten in het steunpakket nu voor eens en altijd wordt opgelost, aldus Vonhof.

Hij benoemt in de brief de gevallen en situaties waarin ondernemers nog altijd ten onrechte buiten de boot van de generieke steunmaatregelen vallen of er zwaar aan tekort komen. Zo is de beloofde regeling voor starters er nog altijd niet, krijgen veel kleine specialistische reisagenten geen TVL en geen toegang tot het voucherfonds omdat hun bedrijf aan huis geen eigen opgang heeft. Ook kan een verbouwing of overname ertoe leiden dat ondernemers veel minder steun krijgen dan waar ze eigenlijk recht op hebben.

Compensatie inkomensverlies
Vonhof: ‘Maatwerk kan niet worden geleverd, zo krijgen we steeds te horen. Dat mag echter nooit de reden zijn om ondernemers dan maar te laten vallen.’ Hij pleit daarom voor een loket waar ondernemers met hun specifieke situatie terecht kunnen. ‘Wees nu ruimhartig en bepaal pas achteraf of steun terecht was. Dat hoeft niet nu.’

Ook pleit de voorzitter van MKB-Nederland voor compensatie voor inkomensverlies. ‘Werknemers krijgen 100 procent doorbetaald – via de NOW en de werkgever zelf die elke maand bijlegt  – maar ondernemers zelf krijgen vrijwel niets. De TOZO (bijstandsniveau) is onvoldoende en ook de TONK biedt te weinig soelaas.’

Brief inzake steunpakket (https://www.mkb.nl/sites/default/files/2021-04-23_brief_inzake_steunpakket.pdf)

Bron: MKB-Nederland (https://www.mkb.nl/nieuws/vonhof-steunpakket-langer-en-ruimhartiger?utm_source=Nieuwsbrief_MKB-Nederland&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail)

MKB-Nederland MKB-Nederland