Blij met Europese aanpak acquisitiefraude

ingevoerd op 27-03-2019

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 27-03-2019 | 15:12:01

MKB-Nederland is verheugd dat er in de praktijk een eerste stap is gezet richting een Europees verbod op acquisitiefraude. Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met aangepaste wetgeving om spookfacturen aan te pakken en lidstaten te verplichten om burgers en bedrijven via een website te informeren over dit soort vormen van fraude.

Steviger aanpak oplichters
MKB-Nederland zet zich in eigen land én in Brussel al vele jaren in voor betere bescherming van ondernemers en een steviger aanpak van oplichters. De negatieve impact van acquisitiefraude op het bedrijfsleven wordt vaak onderschat, terwijl ondernemers die het treft voor duizenden euro’s het schip in kunnen gaan. Het is tegelijk vaak moeilijk aan te pakken. Dat geldt met name voor nepfacturen, die in toenemende mate vanuit het buitenland worden verzonden.

MKB-Nederland heeft in haar lobby steeds nauw opgetrokken met SP-Europarlementariër Dennis de Jong, die de aanpassing van de wetgeving heeft geamendeerd. Ook De Jong houdt zich al jaren met het onderwerp bezig.

Fraudehelpdesk
Lidstaten krijgen twee jaar de tijd om het versturen van nepfacturen te verbieden en daarop te handhaven. Verder moet elke lidstaat één centraal punt voor slachtoffers van dit type fraude inrichten, dat zich bezighoudt met informatievoorziening, preventie en hulp. Vergelijkbaar dus met de Fraudehelpdesk, die in Nederland al jaren goed werk doet. MKB-Nederland had daarop aangedrongen, juist omdat veel fraudeurs internationaal opereren. Binnen een Europees netwerk kunnen dit soort steunpunten elkaar straks wijzen op en waarschuwen voor nieuwe frauduleuze praktijken.

Bron:MKB-Nederland

Bron: Ondernemers Federatie Hollands Kroon