Actie tegen zwerfafval: de 25-meter regel

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 19-07-2019 | 16:36:52

Zwerfafval is voor velen een grote ergernis. Het geeft een rommelig straatbeeld en is ook niet goed voor de natuur. In dit bericht vragen we u als ondernemer een handje te helpen in het voorkomen en opruimen van zwerfafval.
 
Zorg voor een schone omgeving rondom uw bedrijf
Het ontstaan van zwerfafval is in veel gevallen makkelijk te voorkomen. Ook u kunt daaraan bijdragen. Is het rondom uw bedrijf en bedrijventerrein schoon?
Mooi, want een schone omgeving zorgt ervoor dat mensen minder snel afval op de grond gooien, en zo ook voor een stuk bewustwording. Dus zorg dat het rondom uw bedrijf schoon is. 
 
Is het opruimen van zwerfafval rondom mijn bedrijf verplicht?
Ja, dat is verplicht op basis van de 25 meter regel, artikel 2.013 uit het activiteitenbesluit Milieubeheer.
De tekst waar het om draait, is de volgende: Degene die de inrichting drijft verwijdert zo vaak als nodig etenswaren, verpakkingen, sport- of spelmaterialen, of andere materialen die uit de inrichting afkomstig zijn of voor de inrichting zijn bestemd binnen een straal van 25 meter van de inrichting.
 
Kan er worden gehandhaafd?
Ja, de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) is bevoegd gezag. Een melding van overlast bij de OD NHN leidt tot een bezoek van een handhaver. Deze handhaver kan sancties opleggen. We hopen natuurlijk dat u het niet zover laat komen en zwerfafval rondom uw bedrijf netjes opruimt.
 
Heeft u vragen over de inhoud van dit bericht? Neem dan contact op met johnkager@hollandskroon.nl of telefonisch via 088 321 5000.

Bron: Gemeente Hollands Kroon
 

Bron: Ondernemers Federatie Hollands Kroon