Wat is uw naam, naam van het bedrijf, leeftijd en functie?
Smit Constructie B.V.
Mark Smit 44 jaar eigenaar regelt alle zaken omtrent inkoop, verkoop, ontwerpen, contact klanten en aansturen werkplaats.
Urseline Smit-Peterse 40 jaar eigenaar regelt alle administratieve zaken.

Kunt u uw bedrijfshistorie beschrijven?
In mei 1998 zijn wij gestart met ons constructiebedrijf in ’t Veld, al snel werd de locatie te klein en moesten wij uitwijken naar het industrieterrein in Winkel. Sedert 2001 worden de werkzaamheden verricht in ons nieuw gebouwde pand aan de Zandwilg 8 te Winkel.

Wat doen wij: Ons bedrijf heeft zich in de loop der jaren gespecificeerd in het ontwikkelen, fabriceren en monteren van diverse machines en systemen voor de tulpenbroeierijen en teelt. Alle facetten van de ontwikkeling van een nieuwe machine of systeem worden in ons bedrijf doorlopen. Van eerste gedachte uitgewerkt naar ontwerp tot eindfabrikaat!

Omdat de laatste jaren in de tulpenbroeierij veel geïnvesteerd wordt in schaalvergroting, gaan veel tuinders over op geautomatiseerde machines of installaties die snelheidverhogend en arbeidsbesparend werken. Er wordt veelal gewerkt met eigen ontwikkelde PLC besturingskasten om de machine of installatie aan te sturen. Vaak wordt er van te voren met de klant een berekening gemaakt wat de terugverdientijd en arbeidsbesparing is. Deze machines en installaties komen regelmatig in aanmerking voor een subsidie volgens de Farbo, Mia en/of Vamil regeling, waar wij onze klanten dan op attenderen.

Ongeveer 20% van onze omzet wordt geëxporteerd naar landen binnen en buiten de EU, veelal naar Frankrijk, Noorwegen, Finland, Oostenrijk, Engeland, Zweden, Polen, Zwitserland, etc.

Ieder jaar tonen wij onze nieuwe machines en systemen op diverse beurzen in het land en op onze website worden regelmatig de nieuwe ontwikkelingen getoond.

Nog een andere tak waar wij ons mee bezig houden is het  plaatsen van cementsilo’s in Nederland en België, waar wij tevens weer het onderhoud voor verrichten.

Op dit moment zijn we met 4 fulltime krachten en 6 parttime / oproepkrachten werkzaam en huren we gemiddeld nog 2 mensen in. In de toekomst willen wij het personeelsbestand gaan uitbreiden, nieuwe krachten kunnen wij zeer zeker gebruiken. Tevens is ons bedrijf een leerbedrijf en bieden wij regelmatig stagiaires en leerlingen een veilige werkplek aan. Dit is een belangrijk item voor ons aangezien het aantal vakmensen alleen maar afneemt!
 
Al enige tijd is de locatie aan de Zandwilg te klein. Eindelijk is de uitbreiding een feit en hopen we half 2011 te verhuizen naar Zandruiter 12/14. Een nieuwe start zodat we onze werkzaamheden nog efficiënter en veiliger kunnen organiseren middels een beter routing binnen het bedrijf.

Smit Constructie B.V. is een jong en dynamisch bedrijf dat altijd probeert in te springen op ontwikkelingen in de markt, juist hierdoor onderscheiden wij ons van diverse grote concurrenten. Wij hopen hier nog vele jaren met veel plezier, voor allen in ons bedrijf, aan te mogen werken.

Wat zijn u plannen voor de toekomst?
Goede producten / kwaliteit afleveren.
Goed rendement uit de investeringen halen en zorgdragen voor een gezonde werkdruk en goede sfeer.

Waarom is uw bedrijf zo uniek?
Wij ontwerpen en fabriceren machines en installaties voor veelal de tulpenbroei en teelt.  Dit zijn speciale machines afgestemd op de wensen van de klanten. Wij zijn niet gericht op massaproductie en springen in op de vraag / problemen van de klanten.

Waarom bent u in Niedorp gevestigd?
Is onze geboorteplaats en woonplaats.

Wat verwacht u van de Bedrijvengroep Niedorp?
Dat ze zich goed opstellen voor de bedrijven naar gemeente en andere instanties. Zeker straks met de nieuwe gemeente Hollands Kroon.

Wat is uw Tip voor de ondernemer?
Met veel plezier je onderneming voeren en zorgen voor een positief resultaat.

Welk lid denkt u dat ook leuk zou zijn om uit te lichten en waarom?
Castricum Trucks: een uniek bedrijf met specifieke werkzaamheden.