Wat is uw naam, naam van het bedrijf, leeftijd en functie?
Ik ben Joost Vos, 33 jaar oud en eigenaar en oprichter van Vos Tuin en Landschap. Als tuinontwerper en landschapsarchitect hou ik mij voornamelijk bezig met het inrichten van buitenruimte. Ik maak inrichtingsplannen voor bedrijven, particulieren, gemeenten en ingenieursbureaus. Een doorsnede van mijn projecten heb ik gebundeld in een projectenportfolio. Deze is te downloaden op: www.vostuinenlandschap.nl   

Kunt u uw bedrijfshistorie beschrijven?
Na mijn schooltijd aan de middelbare tuinbouwschool in Hoorn en de hogere bosbouwschool Larenstein in Velp ben ik in november 2005 afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Na mijn slagen ben ik door een oud leraar van Hogeschool Larenstein gevraagd bij hem te komen werken. 3 jaar lang heb ik met plezier op een bureau voor stedenbouw en landschap in Amsterdam gewerkt. In 2008 kocht ik met mijn huidige partner een huis in plan Trambaan te Winkel. Mijn buurman werkte bij een ingenieursbureau in Hoorn en het leek mij ook wel wat om in de buurt te werken. Parallel aan deze nieuwe baan ben ik mijn eigen bedrijf begonnen dat zich met het ontwerpen van particuliere tuinen bezig hield. Eerst een dag in de week naast mijn baan en later twee dagen in de week. Afgelopen maart is het ingenieursbureau waar ik werkzaam was failliet gegaan. Dit was het moment om helemaal voor mezelf te beginnen. Een beslissing waar ik geen spijt van heb gekregen.

Joost Vos
Waarom is uw bedrijf zo uniek?
Mijn ontwerpbureau  is ondermeer uniek omdat ik met mijn praktische en groene achtergrond (MBO/HBO/WO) zelf buitenruimte heb aangelegd waardoor ik een stuk praktische kennis bezit die de meeste ontwerpers niet hebben. Daarmee sta ik  dichter bij de werkvloer waardoor mijn plannen naast creatief ook realiseerbaar zijn.
Door een breed netwerk aan groenvoorzieners en hoveniers kan ik ook de realisatie van mijn ontwerpen voor mijn opdrachtgevers verzorgen. Van ontwerp tot oplevering bent u bij Vos Tuin en Landschap aan het juiste adres.
 
In tegenstelling tot veel grote ingenieursbureaus zijn mijn overheadkosten laag. Hierdoor ben ik in staat om tegen concurrerende tarieven te werken.

Wat zijn u plannen voor de toekomst?
Mijn eerste doel is om een solide klantenbestand op te bouwen waarmee ik verzekerd ben van een bepaalde hoeveelheid werk op jaarbasis waarmee de continuïteit van mijn bedrijf gewaarborgd is. Mijn tweede doel is om op termijn iemand aan te trekken die samen met mij aan projecten werkt onder mijn supervisie. Met iemand op kantoor heb ik meer tijd om de naamsbekendheid van mijn bedrijf verder uit te dragen en nieuwe opdrachtgevers binnen te halen. Ik wil de komende jaren bouwen aan een bedrijf dat op den duur niet meer afhankelijk is van één of meerdere personen.    

Waarom bent u in Niedorp gevestigd?
Ik ben in Niedorp gevestigd omdat ik er vijf jaar geleden ben gaan wonen. Het bevalt mij en mijn gezin prima in Winkel. Wij zijn dan ook van plan hier nog jaren te wonen.

Wat verwacht u van de Bedrijvengroep Niedorp?
De bedrijvengroep Niedorp spreekt mij aan omdat we als groep de belangen van eenieder kunnen behartigen. Een grote groep ogen zien meer dan die van mij alleen. Als we van elkaar weten wat we doen dan kunnen we voor elkaar de ogen en oren open houden om elkaar daarmee van werk te voorzien. Samen staan we sterk. 
   
Wat is uw Tip voor de ondernemer?

Als ik voor mezelf spreek dan denk ik dat je iedere dag plezier aan je werk moet kunnen beleven hetgeen zich vertaald in een stuk enthousiasme. Blijf dicht bij jezelf en probeer je te richten op de dingen waar je goed in bent.

Welk lid denkt u dat ook leuk zou zijn om uit te lichten en waarom?
Nico Dekker van Dekker Ontwerp en Bouwkunde heb ik onlangs ontmoet. Zijn visie en bedrijfsvoering spreken mij erg aan. Zijn bedrijf is naar mijn mening zondermeer de moeite waard om in de schijnwerpers te zetten.