Wat is uw naam, naam van het bedrijf, leeftijd en functie?

Mijn naam is André Buikema, 56 jaar oud. Ik ben oprichter/eigenaar van het Management & Adviesbureau Buikema

 

Kunt u uw bedrijfshistorie beschrijven?

Mijn bedrijf bestaat nog maar heel kort, ik ben in die zin een startende ondernemer.

Eind 2011 heb ik mijn baan bij mijn werkgever waar ik ruim 20 jaar voor gewerkt heb opgezegd om vanaf 1 april te beginnen aan een sabbatical periode van een half jaar.

Na 1 oktober ben ik bedrijven in mijn omgeving gaan aanschrijven, mailen en/of bellen en dat leverde zeer leuke, waardevolle reacties en contacten op.

André Buikema

Op 1 november heb ik mezelf als organisatieadviesbureau bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en ben ik met m’n eerste opdrachten begonnen.

 

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?

Mijn plannen voor de toekomst zijn eigenlijk redelijk eenvoudig. Ik wil met mijn kennis en kunde van toegevoegde waarde zijn voor het MKB in regio Noord-Holland. Ik ben bezig om rond mij een netwerk op te bouwen van ondernemers die over andere vaardigheden beschikken dan ik om zo op die manier een compleet pakket te kunnen aanbieden. Wel verwacht ik dat mijn bedrijf een eenmansbedrijf zal blijven, voorlopig heb ik geen ambitie om mensen op de loonlijst te plaatsen.

 

Waarom is uw bedrijf zo uniek?

Mijn bedrijf is uniek omdat ik het bedrijf ben. Met mijn jarenlange ervaring als bedrijvenadviseur bij de toenmalige Amro Bank en als financieel directeur en later algemeen directeur van een bedrijf van behoorlijke omvang (ca. 150 medewerkers) weet ik behoorlijk goed wat er in de ondernemerswereld te koop is en kan ik op die manier van toegevoegde waarde voor ondernemers zijn. Natuurlijk zijn de accountant en de bank vaak de eerste aanspreekpartners voor een ondernemer, maar zij zullen en kunnen slechts advies geven vanuit hun perspectief, hun gezichtsveld en ik vind dat ik zelf een bredere blik heb. Bovendien neem ik, ook fysiek, voor kortere of langere tijd plaats in het bedrijf en proef op die manier wat er leeft, wat de cultuur is, wat er goed gaat en wat eventueel beter zou kunnen. Ook ben ik goed in staat de ondernemer een spiegel voor te houden en dat is iets wat we allemaal op z’n tijd nodig hebben, ondernemer of niet.

 

Waarom bent u in Niedorp gevestigd?

Mijn vrouw Annelies en ik wonen al ruim 30 jaar in Winkel, waarvan de laatste 20 jaar aan de Bosstraat. Aan huis heb ik voldoende ruimte voor een prima kantoor, waar ik goed kan werken, maar ook klanten kan ontvangen.

 

Wat verwacht u van de Bedrijvengroep Niedorp?

Ik ken de bedrijvengroep Niedorp al heel lang, naast ons werk zijn Annelies en ik altijd behoorlijk actief geweest in het sociale leven van de toenmalige gemeente Niedorp; zo ben ik 25 jaar lang als bestuurslid betrokken geweest bij de voetbalvereniging Winkel en ruim 6 jaar bij de VVD.

Het is goed om als ondernemers een belangenvereniging te hebben, welke als spreekbuis naar de gemeente en andere overheden dient. Ook is het netwerk van een niet te onderschatten belang, iets wat de Bedrijvengroep probeert zoveel mogelijk te stimuleren.

 

Wat is uw Tip voor de ondernemer?

Het gaat op dit moment niet goed met ondernemend Nederland, dat is natuurlijk een understatement. Juist in deze moeilijke tijden zijn er echter ook kansen. Belangrijk zijn twee dingen:

Als je constateert dat het niet goed gaat met je bedrijf, blijf dan niet aanmodderen, maar maak het bespreekbaar en roep tijdig genoeg hulp in. Dit kan grotere problemen voorkomen en heel verhelderend werken;
Denk ook eens aan alternatieven, ga op zoek naar de kansen en probeer die te pakken en ook hiervoor geldt dat het bespreken met je (gezins-)partner, met je medewerkers met externe mensen vaak heel verhelderend en stimulerend werkt.

 

Welk lid denkt u dat ook leuk zou zijn om uit te lichten en waarom?

Ik weet natuurlijk niet zo goed welke leden al wel voor het voetlicht zijn getreden en welke nog niet, maar ik weet dat het Dorpshuis in Niedorp ook nog maar heel kort lid van de Bedrijvengroep is. De beheerder van het Dorpshuis is een ondernemer zoals wij allemaal en heeft ongetwijfeld een heel boeiend en leerzaam verhaal voor ons.